Literatuur
1980
- Gemeente Utrecht, Rapport uniforme adressering gemeente Utrecht Utrecht, januari 1980.
- Gemeente Utrecht, Richtlijnen m.b.t. het straatnamenregister van de gemeente Utrecht in het kader van de uniforme adressering, Utrecht, mei 1982.
- Gemeente Utrecht, Richtlijnen voor het toekennen van de objectadressen in de gemeente Utrecht in het kader van de uniforme adressering, Utrecht, mei 1982.
- Gemeente Utrecht, Instructie voor de uniforme adresnotatie in geautomatiseerde bestanden van de Gemeente Utrecht, Utrecht, mei 1982.
1981
- Werkgroep Documentatie van het Utrechts Monumentenfonds, brief aan College van Burgemeester en Wethouders Utrecht, betreft 'huisnummering'. Brief (door coördinator Jean Penders), gedateerd: 15-12-1981 [4 bladen].
(De brief geeft aan dat er steeds meer problemen ontstaan, niet alleen voor het werk aan het 'Utrechts Documentatiesyteem', doordat de gemeente besloten heeft de
Utrechtse huisnummering aan te passen aan 'NEN 1773', de landelijke normen volgens het 'Nederlandse Normalisatie-instituut'.
Het principe van de Utrechtse huisnummering, sinds 1890 voor de Oude Stad, telt vanuit (de richting van) het Stadhuis en de Oudegracht: oneven rechts, even links.
De NEN gaat uit: vanuit het noorden en westen, oneven links en even rechts. Geen enkel pand in Utrecht voldoet hieraan, dus alle adressen moeten gewijzigd worden.
Bovendien is '-bis' achter en huisnummer verboden: zo'n pand moet twee verschillende nummers krijgen.
Een volgend probleem is dat sinds geruime tijd ambtenaren totaal verschillende oplossingen bedenken, wanneer er problemen zijn met een adres, en dan niet eens de NEN volgen.
Dat levert veel verwarring op. De brief geeft voorbeelden van al die inconsequente keuzes.
Het Utrechts Documentatiesysteem stelt voor binnen de Oude Stad ook bij vernummeringen uit te blijven gaan van het principe van 1890, en '-bis' te handhaven.
Voor specifieke problemen worden diverse oplossingen aangedragen.)
1982
- Werkgroep Documentatie van het Utrechts Monumentenfonds, brief aan College van Burgemeester en Wethouders Utrecht, betreft 'verzoek om informatie', wegens het niet beantwoorden van de brief van 15 december. Brief (door coördinator Jean Penders), gedateerd: 07-04-1982 [1 blad].
- Burgemeester en Wethouders van Utrecht, brief aan de Werkgroep Documentatie van het Utrechts Monumentenfonds, betreft 'huisnummeringsproblematiek'. Deze brief is het antwoord op de twee bovenstaande brieven, gedateerd 11-06-1982 [3 bladen].
(Op enkele details na neemt het College het voorstel van het Utrechts Documentatiesysteem over en handhaaft in de Oude Stad zo mogelijk de uitgangspunten van 1890.)
1984
- "Jaren strijd gevoerd om huisnummer". In: Utrechts Nieuwsblad, 05-09-1984, blz. 19 (betreft het bestreden officieuse adres Ramstraat 1 A; verboden door Gemeente, toegestaan door Afdeling Rechtspraak Raad van State)
1986
- Hoofd Dienst Bouwen en Wonen van de gemeente Utrecht, brief aan de gebruikers van perceel Boterstraat 22, betreft 'huisnummerwijziging perceel Boterstraat 22', gedateerd 15-04-1986 [1 blad].
(De brief meldt dat na de 'aanbouw van een complex woningen' op de hoek van het Visschersplein, dit deel van de Boterstraat vernummerd zal worden)
(Opmerking: zie Boterstraat 22 voor deze brief. Het Eloyen Gasthuis heeft hiertegen, als eigenaar en gebruiker, bezwaar gemaakt, bijgestaan door Jean Penders als deskundige, namens het Utrechts Documentatiesysteem. De gemeente heeft het voornemen tot vernummering ingetrokken.)
1995
- Burgemeester en Wethouders van Utrecht, brief aan bewoners/gebruikers van Mariastraat 13-15, betreft 'adressering van objecten gelegen aan Mariastraat 0011', gedateerd 07-02-1995 [3 bladen].
(De brief meldt het besluit dat het op bijgevoegde tekening aangegeven object 'Mariastraat 11' zal heten, op grond van de bijgevoegde normen van de NEN, door B&W vastgesteld. Een bezwaarschrift mag ingediend worden.)
(Opmerking: zie verder bij Mariastraat 13 voor het bezwaar tegen het historisch onjuiste voorstel,
de ondersteuning daarvan door het Utrechts Documentatiesysteem en door Het Utrechts Monumentenfonds als eigenaar, de hoorzitting en de verdere correspondentie,
eindigend met de officiële vaststelling van het gevraagde adres 'Mariastraat 13'.)
1998
- "Verwarring over huisnummer in zaak krakers". In: Utrechts Nieuwsblad, 05-09-1998, blz. 12 (Projectontwikkelaar Koemans eist ontruiming van Springweg 23/23bis. Op de deur staat 47. De advocaat van de krakers toonde aan dat nr 23 eigendom is van de Duitse Orde)